Padanje u nesvet - nova dečja igra!

Nova igra koju su otkrili osnovci u Nišu, a koja zahteva da đaci drže dah što duže, može imati, pored onesvešćivanja i telesnih povreda, mnogo ozbiljnije posledice, posebno ako je reč o deci koja boluju od astme, epilepsije, dijabetesa, kažu niški lekari

Direktorka jedne škole u Nišu ukazala je na problem osnovaca koji se "takmiče" ko će što duže zadržati dah što za posledicu ima gubitak svesti. Kad je učenica šestog razreda pala i polomila zub direktorka je saznala da su deca na ideju za ovu igru došli su navodno posle emitovanja priloga u emisiji "Galileo".

Deca stoje jedan nasuprot drugom i prilikom pada "pravilo" je da onaj koji je svestan zadrži drugog.

Koordinator Savetovališta za mlade Vesna Ilić kaže da je ova opasna igra popularna kod osnovaca koji nemaju svest koliko to može biti fatalno po zdravlje.

- Ne želimo da otkrijemo o kojoj školi je reč jer je senzacionalizam najmanje što nam treba u ovom slučaju. Potrebno je približiti se deci i objasniti im da je samopovređivanje loše za zdravlje - kaže dr Ilić, koja već dve decenije radi kao pedijatar. Ona naglašava da treba delovati preventivno i ne tražiti krivce jer su znatiželja i eksperimentisanje deo odrastanja.

Lekari niškog Doma zdravlja upozoravaju da posledice mogu biti ozbiljne i dugotrajne, posebno ako je reč o deci koja boluju od astme, epilepsije, dijabetesa.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)