KAMPANJA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: U 2013. ubijeno 40 žena, 1.200 tražilo pomoć!

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, prošle godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno je 29 žena, a tokom ove godine taj broj je porastao na zabrinjavajućih 40

Regionalna kampanja "Potpisujem" posvećena ratifikaciji i punoj primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja prema ženama i u porodici, počela je ove sedmice u šest zemalja regiona, među kojima se našla i Srbija.

Srbija je osma država čiji je parlament potvrdio Konvenciju, međutim, prema rečima nadležnih iz Autonomnog ženskog centra, na snagu će stupiti tek kada je potvrdi najmanje 10 država.

- Konvencija SE donosi značajne novine u zaštiti žrtve i u odnosu prema izvršiocu nasilja - rekla je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, navodeći primer krivičnog dela silovanja, koje je potpuno različito definisano u Konvenciji i u domaćem krivičnom zakoniku.

Kampanja "Potpisujem" trajaće do kraja naredne godine, a nadležni iz Autonomnog ženskog centra najavili su za 10. novembar u Skupštini Srbije konferenciju posvećenu Konvenciji SE.

(K. V.)