EKONOMSKA POBEDA: Srbija mnogo privlačnija od Hrvatske za investitore!

Do kraja godine Srbiju očekuje milijardu evra stranih investicija, a Hrvatsku duplo manje, zbog čega mediji u Zagrebu besne na tamošnja ministarstva i vladu

Srpska privreda, sa svim svojim boljkama, daleko je privlačnija za strane investitore od Hrvatske, koja se godinama unazad oslanja isključivo na prihode od turizma.

Interesantno da su ovu temu pokrenuli pojedini mediji u Hrvatskoj, ljuti na tamošnje političare što "bezglavo bauljaju" svetom u potrazi za investitorima, koji u Hrvatsku nikako da stignu i pokrenu neke značajnije projekte.

Od januara do juna ove godine, prema podacima Hrvatske narodne banke, u Hrvatsku je ušlo 427 miliona evra, a u Srbiju je, u istom periodu, investirano 526 miliona evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

U avgustu je uloženo još 174 miliona evra u našu zemlju, pa je trenutni skor direktnih stranih investicija u Srbiji 700 miliona evra.

Nedavno je i ekonomista "Sosijete ženeral banke" u Splitu Zdeslav Šantić rekao da je prednost Srbije što ima najveće tržište u regionu, ali i niske troškove radne snage.

- Srbija je najveća zemlja u našem regionu, a samim tim je njeno tržište za strane investitore i najprivlačnije. Mora se imati u vidu, osim toga, da su troškovi, kad je reč o prosečnoj bruto zaradi, u Srbiji niži gotovo tri puta nego u Hrvatskoj - ocenio je Šantić.

(N. S.)