PRVA KUVARICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U SRBIJI: Svinja je ovde kralj!
- Dobar kuvar mora da bude otvorenog uma i radoznao, da voli da proba različite vrste hrane koju ljudi jedu na našoj planeti. Ne sme previše da pije i da puši jer to uništava receptore za ukus i miris - kaže Kimberli Bruk Braun
Amerikanka Kimberli Bruk Braun, poznata kao "prva kuvarica Amerike", već nakon jednog obroka u Srbiji znala je, a da nije ni bila svesna, najpoznatiju srpsku doskočicu o mesu.
Ova kuvarica Srbiju i Kragujevac posetila je kako bi bila član žirija Prvog juniorskog internacionalnog kupa, takmičenja mladih kuvara.
Reč je o ženi koja je šef kuvara i koja ima više od 25 godina iskustva. Jedina je afroamerikanka koja je postala član Američke akademije šefova u tridesetogodišnjoj istoriji ove institucije.
Na dan kada je trebalo da za portal Telegraf.rs odgovori na pitanja koliko zna o srpskoj kuhinji i šta joj se najviše sviđa, Kimberli kaže da je na tlu Srbije pojela samo jedan obrok.
- Bilo je to dosta mesa na jednom velikom tanjiru i to mi se baš dopalo. Još nisam dovoljno upoznala vašu kuhinju, ali jedno mi je jasno − svinja je ovde kralj! Mislim, svinjetina. Obožavam svinjetinu - kaže Kimberli, uz gromoglasni smeh sagovornika.
- Dobar kuvar mora da bude otvorenog uma i radoznao, da voli da proba različite vrste hrane koju ljudi jedu na našoj planeti. Mora da voli svoj posao i mora mnogo da radi. Ne sme previše da pije i da puši, jer to uništava receptore za ukus i miris. Dobar kuvar mora da bude strastven kada je kuvanje u pitanju. Tako ljudima obezbeđujete ono što održava život, a to je hrana - kaže Kimberli Bruk Braun za Telegraf.
"Prva kuvarica Amerike" dala je kuvarima i jedan neobični, uskostručni savet o tome šta kuvar treba da ima.
- Trebalo bi da ima dobre cipele, veliko srce i istrajnost! Obavezno je odlično negovati svoja stopala! Odgovarajuće cipele i odgovarajući podovi u kuhinji određuju koliko ćete dobro raditi tokom dana. Srećna stopala jednako je srećan šef - poručuje na kraju Kimberli za časopis "Gastromag", koji je bio jedan od organizatora sajma u Kragujevcu.
(M. M.)