JUŽNA KOREJA: Japan treba da se izvini za zlodela iz Drugog svetskog rata

Japanski vojnici koristili su korejske žene tokom Drugog svetskog rata kao seksualno roblje, a takođe, postoji istorijski spor oko prevlasti nad grupom ostrva u vodama između dve zemlje

Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje smatra da nema svrhe razgovarati sa japanskim liderom sve dok se Japan ne izvini za loše stvari koje je počinio tokom rata.

Iako je Park stupila na dužnost predsednika zemlje pre osam meseci, još se nije sastala sa predsednikom Japana, suseda i saveznika SAD.

Japanski vojnici koristili su korejske žene tokom Drugog svetskog rata kao seksualno roblje, a takođe, postoji istorijski spor oko prevlasti nad grupom ostrva u vodama između dve zemlje.

U intervjuu za BBC uoči posete Britaniji iduće sedmice, Park je govorila i o zabrinutosti za regionalnu bezbednost zbog nuklearne probe u februaru Severne Koreje. Park je istakla da međunarodna zajednica mora da prekine "začarani krug" operacija Pjongjanga.

- Moramo da prekinemo začarni krug, inače će Severna Koreja da nastavi sa povećanjem svoje nuklearne sposobnosti i doći ćemo do tačke kada će ova situacija biti mnogo teža za prekidanje, kada nećemo razgovarati o tome da li Severna Koreja treba ili ne treba da poseduje nuklearno oružje, već gde će doći do poziva na smanjenje oružja ili do poziva za razgovore o naoružanju - smatra Park.

U poslednje tri godine Severna Koreja je izvodila nuklearne probe, lansirala raketu dugog dometa, ponovo otvorila nuklearni reaktor u Jongjibijonu i gađala južnokorejsko ostrvo usmrtivši četvoro ljudi. Seul je optužio Pjongjang i za potapanje borbenog broda Južne Koreje.

(Telegraf.rs / Tanjug)