Evo kako srpska vlada planira da zaradi milijardu evra za budžet

Nadležni iz Poreske uprave u proseku mogu da prate promet jedne kase u na dve nedelje. Sada će se to vreme skratiti i kontrole će biti mnogo češće

Poreska uprava očekuje da će novi sistem fiskalizacije povećati prihode budžeta za više od milijardu evra godišnje, naveli su danas u toj upravi.

Kako su kažu u Poreskoj upravi, procena o povećanju prihoda zasniva se na dosadašnjim kontrolama fiskalnih kasa koje pokazuju da svaki treći fiskalni račun nije izdat ili je falsifikat i iskustvima zemalja iz regiona koje su uvele takav sistem.

U Poreskoj upravi su istakli da novi sistema fiskalizacije podrazumeva mnogo liberaliniji pristup po pitanju opreme i softvera kod poreskih obveznika i da će moći da ga zadovolji bilo koji računar sa štampačem i pristupom internetu najslabije propusne moći.

Prema proceni Poreske uprave oko 50 odsto postojećih fiskalnih uređaja moći će bez većih problema da se prilagodi novim uslovima fiskalizacije.

Neophodno je samo da se instalira odgovarajuća aplikacija za koju će Poreska uprava da objavi jasnu i svima dostupnu specifikaciju, kao bi sve firme i pojedinci koji imaju adekvatna znanja bili u prilici da je izrade, precizirali su u Poreskoj upravi.

Navodi se i da su poreski obveznici sa fiskalnih kasa u svojim objektima u dosadašnjem režimu rada za svaku kasu morali da imaju pretplatu za GPRS uređaj, dok novi sistem podrazumeva samo jednu tačku pristupa internetu, što takodje dovodi do ušteda.

"Poreska uprava je raspisala tender za nabavku softvera za svoje potrebe, vezano za novi sistem fiskalizacije dok nabavku ili prilagodjavanje uredjaja kod poreskih obveznika prepušta tržištu i njihovoj slobodnoj odluci", kazali su u Poreskoj upravi Srbije.

(Telegraf.rs/ Izvor: Beta )