Bela kuća neće pomilovati Edvarda Snoudena

- Snouden je kršio američki zakon. Treba da ga vratimo u Sjedinjene Američke Države (SAD) i suočimo ga s pravdom, između ostalog, za curenje poverljivih informacija - rekao je savetnik Bele kuće Don Fajfer

Bela kuća odbacila je zahtev za pomilovanje Edvarda Snoudena, bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za bezbednost, koji je obelodanio program Vašingtona za nadzor telefonske i internet komunikacije.

- Snouden je kršio američki zakon. Treba da ga vratimo u Sjedinjene Američke Države (SAD) i suočimo ga s pravdom, između ostalog, za curenje poverljivih informacija - rekao je juče za američku televiziju ABC savetnik Bele kuće Don Fajfer, prenela je agencija AFP.

Isti stav imaju predsedavajući nadležnog Komiteta za obaveštajne službe američkog Senata senatorka Dajan Fejnstajn iz Kalifornije i republikanac Majk Rodžers iz Mičigena, koji ocenjuje da je "traženje pomilovanja za Snouden loša ideja".

Zahtev za pomilovanje u kome je Snouden nazvan "nacionalnim herojem SAD" objavljen je na sajtu Bele kuće još sredinom godine, a američka administracija je u obavezi da razmotri i odgovori na svaku peticiju sa preko 100.000 potpisa, podsećaju agencije.

Snoudenu je Rusija odobrila azil u avgustu, uz veliko negodovanje Vašingtona, gde je tražen zbog optužbi za špijunažu.

(Telegraf.rs / Tanjug)