PRIJEDOR: Iskopana 333 tela iz masovne grobnice (FOTO)

Pretpostavlja se da su u grobnici tela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom kampanje etničkog čišćenja u severozapadnoj Bosni. Forenzičari veruju da je pronađena jedna od najvećih, a možda i najveća masovna grobnica u BiH

U masovnoj grobnici na području Tomašica kod Prijedora do sada su pronađeni posmrtni ostaci tačno 333 osobe, od čega je 210 kompletnih tela žrtava, a ostatak su delovi posmrtnih ostataka još 123 žrtve, potvrdio je Mujo Begić, supervizor forenzičkog tima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je za Anadoliju da se ekshumacija nastavlja i da kraj "nije ni na vidiku". Forenzičari veruju da je pronađena jedna od najvećih, a možda i najveća masovna grobnica u BiH, koja se prostire na čak 3.000 kvadratnih metara. Pretpostavlja se da su u grobnici tela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom kampanje etničkog čišćenja u severozapadnoj Bosni.

Svedoci tvrde da je izvorno na području Tomašica bilo pokopano oko 1.000 tela, ali postoje indikacije da su neka potom otkopana i sahranjena na drugim mestima kako bi se prikrili tragovi zločina.

Otkopavanjima je prethodila istraga koja je trajala više od dve godine. Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora.

Najveća do sada otkrivena masovna grobnica je Crni vrh u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tela. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom rata u toj zemlji.

(Telegraf.rs / Izvor:reuters.com)