PO PRVI PUT: Sveštenici organizovano obišli svetinje na Kosmetu! (FOTO)

Grupa sveštenika iz Valjeva posetila je bogosloviju u Prizrenu i obišla manastire Kosova i Metohije, a oni su ujedno i prva organizovana grupa sveštenika koja je to učinila

Blagoslovom preosveštenog episkopa valjevskog Milutina, Kosovo i Metohiju posetili su sveštenici i poklonici iz Valjeva.

Na čelu sa starešinom Pokrovske crkve, protojerejom stavroforom Draganom Aleksićem, drevne manastire i crkve, ali i kulturno istorijske znamentosti na Kosovu i Metohiji, posetili su protojerej stavrofor Toma Pavlović, protojerej Nenad Marković i jerej Aleksandar Saša Đurđević.

Sveštenik Aleksandar Saša Đurđević o kome smo već pisali kao o fudbaleru Obilića koji je postao sveštenik u Venecueli nastavlja  saradnju sa portalom Telegraf.rs i sada nam donosi zanimljivu reportažu sa pohoda svetinjama Kosova i Metohije:

U sredu 24. oktobra u ranu zoru, ispred Pokrovske crkve, započeli smo naše pokloničko putovanje. Prvo odredište je bila Kosovska Mitrovica i prelepa Crkva Svetog Dimitrija. Ova crkva se nalazi na uzvišenju, i kao prva straža stoji na uzvišenju u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao jedan svojevrsni kosovskometohijski duhovni branič. Dočekali su nas sveštenici i đakon i sa već poznato tradicionalnom gostoljubljivošću uputili nas u probleme sa kojima se susreću, ali i duhovne plodove koje dele sa vernim narodom koji u velikom broju participira na svetim liturgijama.

Preosvećeni vladika Teodosije je naglasio da smo mi prva organizovana grupa sveštenika koja je posetila bogosloviju, tako da je naša radost bila još veća!

Prota Dragan je ovom prilikom, rektoru bogoslovije, preosvećenom vladiki Teodosiju, u ime sveštenika, uručio sabrana dela Sv. Vladike Nkolaja.

Prošetali smo kroz drevni Prizren do Bogorodice Ljeviške, a potom nas je ugostio vladika Teodosije. Posle zajedničke fotografije sa vladikom i bogoslovcima, produžili smo za Arhangele koje čuva kosovska policija. Manastir se obnavlja i posle kratkog obilaska manastira krenuli smo put Valjeva puni utisaka i energije, ali i želje da se ponovo vratimo.

(Telegraf.rs /Jerej Aleksandar Saša Đurđević)