PRED BANKROTOM: Nikšić duguje 50 miliona evra!

- Svakodnevno preduzimamo mere kako bismo se izborili sa problemima i doprineli sanaciji stanja u opštini. To se ne može uraditi preko noći, ali radimo na smanjenju troškova i povećanju naplate postojećih potraživanja - kaže Đoko Krivokapić, sekretar Sekretarijata za privredu i finansije

Odbornici lokalnog parlamenta na poslednjoj sednici potvrdili su da opština Nikšić prolazi najteži period u skorijoj istoriji. Naime, direktan dug ove opštine bez kamata je 33 miliona evra, dok je dug za neplaćene doprinose i poreze oko 15 miliona.

- Svakodnevno preduzimamo mere kako bismo se izborili sa problemima i doprineli sanaciji stanja u opštini. To se ne može uraditi preko noći, ali radimo na smanjenju troškova i povećanju naplate postojećih potraživanja - kaže Đoko Krivokapić, sekretar Sekretarijata za privredu i finansije.

Na ponovljenim lokalnim izborima na kojima je opet pobedila koalicija DPS-SDP desila se smena u rukovodstvu grada, koja je nasledila i ovaj problem.

- Dug opštine ne bi mogao da se vrati ni kada bismo prodali ceo Nikšić! Ljudski je proglasiti bankrot - smatra Arsenije Lalatović, odbornik Demokratskog fronta. - Opštinski budžet za minulu godinu najbolje odslikava izveštaj revizorske komisije iz koga se vidi da su se sredstva građana trošila mimo zakona o javnim nabavkama. Za ovakvo stanje treba neko da odgovora. Neka pravosudni organi ispitaju ima li nepravilnosti u radu lokalne uprave.

Daleke 1989. godine bilo je više od 20.000 pripadnika radničke klase, a danas nema ni hiljadu radnika u proizvodnji, a 4.000 stanovnika vapi za socijalnom pomoći.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)