RASIZAM: Francuska desničarka uporedila crnu ministarku s majmunom

An Sofi Lekler, kandidatkinja krajnje desničarske francuske partije Nacionalni front, na svojoj Fejsbuk stranici postavila je fotografiju ministarke Kristijane Tobira uz fotografiju bebe šimpanze

Krajnje desničarska francuska partija Nacionalni front suspendovala je kandidaturu svoje članice za lokalne izbore pošto je na televiziji objavljeno da je ministarku pravde, koja je crnkinja, uporedila s majmunom.

An Sofi Lekler, kandidatkinja u severoistočnom gradu Retelu, na svojoj Fejsbuk stranici postavila je fotografiju ministarke Kristijane Tobira uz fotografiju bebe šimpanze, a u izjavi za kanal "Frans 2" rekla je da bi radije volela da ministarku vidi na drvetu nego u vladi.

- Iskreno rečeno, ona je divljak, kad se pojavljuje na televiziji s onim đavolskim osmehom - rekla je Lekler, ističući da njen postupak, ipak, nije rasistički, javio je Rojters.

Protiv Leklerove će u okviru stranke biti pokrenut disciplinski postupak.

Marin je kritiku s arapskih imigranata usmerila na islamiste, predstavlja se kao branilac sekularizma i prava žena, a zapretila je da će tužiti za klevetu svakog novinara ko njenu stranku nazove ekstremnom desnicom.

Popularnost joj je znatno porasla zbog velike nezaposlenosti i negodovanja javnosti zbog ilegalnih romskih naselja, a nedavne ankete pokazuju da je ona glavni protivkandidat predsedniku Fransoa Olandu.

(Telegraf.rs / Tanjug)