Propali pregovori, SAD na korak od bankrota!

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju neusvajanja produženja limita za zaduživanje Vlade došlo do katastrofalnih posledica, ne samo po američku, već i po celokupnu svetsku ekonomiju

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa nisu uspeli sinoć da se dogovore oko plana za rešenje budžetske i dužničke krize, te je stoga otkazano za danas najavljeno glasanje.

Kako piše "Vašington post", vođstvo republikanaca nije uspelo da ubedi konzervativne partijske kolege da podrže kompromisni predlog, koji bi nakon toga bio upućen Senatu u kome demokrate imaju većinu.

- Gotovi smo za večeras - kratko je za vašingtonski dnevnik izjavio republikanski kongresmen iz Kalifornije Kevin Mekarti.

Prethodno su uticajne konzervativne grupe "FreedomWorks" i "Heritage Action" pozvale republikanske kongresmene da ne podrže bilo kakav kompromis s demokratama i Barakom Obamom, i da dozvole da se SAD prvi put u svojoj istoriji približe bankrotu i nemogućnosti da servisiraju spoljni dug.

Mediji u SAD, nešto više od 24 sata pre roka do kada mora da se podigne limit za zaduživanje, taj scenario sad već vide kao prilično realan.

(Telegraf.rs / Tanjug)