Sirijski pobunjenici ubili 190 civila, a 200 uzeli za taoce!

U izveštaju međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV) o pokolju u selima sirijske severne provincije Latakije, koji su izvršile pobunjeničke grupe, među kojima su i one povezane s Al Kaidom Džebhat el Nusra i islamska država Irak i Levant, mogu se smatrati zločinom protiv čovečnosti

Sirijski pobunjenici džihadisti ubili su najmanje 190 civila, a više od 200 uzeli kao taoce u napadu na alavitska sela, počinivši ratni zločin, saopštila je danas Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

U izveštaju o pokolju u selima sirijske severne provincije Latakije, koji su izvršile pobunjeničke grupe, među kojima su i one povezane sa Al Kaidom Džebhat el Nusra i Islamska država Irak i Levant, napadi na nenaoružane civile bili su sistematski i mogu se smatrati zločinom protiv čovečnosti, navodi HRV u izveštaju na 105 strana.

U selima su živeli pripadnici manjinske sekte Alavita - izdanka šiitskog islama koje ekstremisti sunitskih muslimana smatraju jereticima. Toj zajednici pripada i sirijski predsednik Bašar el Asad i mnogi članovi sirijske elite.

Američka novinska agencija ocenjuje da su ove informacije neugodne za Zapad zbog taktike onih koji žele da zbace Asada i sve veće uloge džihadista - među njima i stranaca povezanih s Al Kaidom, kao i da su objavljene u trenutku kada sirijski režim ponovo osvaja međunarodni legitimitet zbog saradnje u programu za uništenje arsenala hemijskog oružja.

(Telegraf.rs / Tanjug)