Švercovani lekovi će preplaviti tržište kad ukinu kontrolne markice!

Srpsko tržište lekovima ponovo će biti zasuto falsifikovanim i švercovanim lekovima sumnjivog kvaliteta zbog odluke ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović da ukine kontrolne markice

Srpsko tržište lekova uskoro će biti preplavljeno falsifikovanim i švercovanim lekovima, zbog odluke ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović i direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčila Babića da ukinu obavezne markice na kutijama medikamenata.

Kontrolne markice uvedene su 1. januara 2012. godine sa primarnim ciljem da se uvede red na tržištu lekova, koje je bilo zatrpano falsifikovanim i švercovanim lekovima. One su garantovale pacijentima da su kupili regularan lek, koji je prošao kontrolu agencije za lekove i medicinska sredstav (ALIMS) i da mogu da ga piju bez straha, pišu Naše novine.

Ministarka zdravlja tvrdi da će se ukidanjem markica uštedeti više od milion evra, a da ne zna ni čemu one zapravo služe?!

- Markica je građanima predstavljala sigurnost da su kupili lek koji je dobar i koji mogu bezbedno da popiju. Svaka štednja nauštrb zdravlja i kvaliteta zdravstva su veoma loše. Na svemu možemo da štedimo ali ne smemo na zdravstvu -dodaje Milisavljević.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)