SLOVENIJA KOJU NE POZNAJETE: Prekmurje i Prlekija - put sjajne kulinarke, bundevinog ulja i blagotvornih termi (FOTO)
Ušuškan između Hrvatske, Austrije i Mađarske ovaj deo Slovenije uspeo je da se izbori za zasluženo mesto među turističkim destinacijama regiona. Osim po vinima, poznat je i po tikvinom ulju
Kada se pomene Slovenija, kod starijih se odmah javlja jugonostalgija, muškarci se sećaju služenja vojnih rokova u slovenačkim kasarnama. Mlađe generacije, priznaju, da od Slovenije znaju Ljubljanu i Bled.
O severu Slovenije, priobalju reke Mure, mnogi malo znaju. Ušuškan između Hrvatske, Austrije i Mađarske ovaj deo Slovenije uspeo je da se izbori za zasluženo mesto među turističkim destinacijama regiona.
Ekipa Telegrafa posetila je ovaj kraj pod vinogradima, poznat po sjajnim kulinarskim specijalitetima, gostoprimstvu i nezaobilaznim termama. Ljubazni domaćini podelili su sa nama tajnu pravljenja dobre čokolade, i čuvenog ulja od tikve, a otkrili su nam i da je za mladoliki izgled, koji krasi stanovništvo ovog kraja, zasluženo to "što se ovde dobro jede". Ljudi su ovde vredni, jednostvani i nasmejani. Većina njih je posle rada u čuvenoj "Muri" osnovala svoje male biznise za koje puno rade, ali od kojih "lepo žive". Ovo je kraj u kome se priroda ceni više od bilo čega.
U uljari Kocbek, koja se ovim poslom bavi od 1929. objašnjavaju da je za litar ulja neophodno tri kilograma semenki, ali i da proces proizvodnje nije preterano komplikovan. "Kocbekova" ulja koriste se u najpoznatijim evropskim i svetskim restoranima. Takođe ovde se prave sjajne čokolade, a "najzanimljivija" koju možete da probate jeste čokolada sa crnim lukom.
Još jedna od većih uljara u ovom kraju jeste i uljara "Središće ob Dravi" koja ima tradiciju pravljenja ulja dužu od 100 godina. Ovde su istakli da je ovo ulje jedan jako vredan prehrambeni proizvod, koji sadrži mnogo esencijalnih masnih kiselina, mnogo vitamina E i selena. Bogato je vitaminima, mineralima, aminokiselinama i fitosferinima.
Pogledajte galeriju:
(Milica Batinić)