TELEGRAF ISTRAŽUJE: Kako su podeljene narko-grupe u Beogradu (FOTO)

U Beogradu deluje šest do sedam dobro organizovanih grupa. Policija dnevno privede na desetine dilera i kupaca droge. Diluje se na splavovima, stadionima, po klubovima...

Na teritoriji Srbije Beograd prednjači po broju narko-dilera i korisnika droge, a ovakav podatak ne čudi jer se čak 70% kriminala u državi, kako tvrde u MUP-u, odvija upravo u prestonici.

Što se tiče regiona, nismo ni gori, ni lošiji, kako kažu u Odeljenju za suzbijanje narkomanije Uprave kriminalističke policije. Najveći problem je taj što je drogu sad dosta lakše nabaviti nego pre.

Međutim, kako kažu, potrebno je da se celo društvo uključi o edukaciju o prevenciji i suzbijanju droge. Često se dešava da roditelji negiraju da su im deca narkomani, iako je to očigledno. To potvrđuje i Đorelijevski.

- Priveli smo jednu devojku od 16 godina koja je bila potpuno uništena od droge. Kad smo obavestili njene roditelje, došla je majka koja je urlala na nas što smo joj priveli ćerku. Od devojke smo tražili da pokaže ruke, ali nije bilo tragova igle. Međutim, pošto smo već znali za taj način prikrivanja, zatražili smo da noktima prođe po delovima ruke i onda je tečni puder spao. Ruke su bile pune ožiljaka od igle. Majka je tek tada postala svesna da joj se ćerka drogira i prestala je da viče na nas - priseća se Đorelijevski.

(Mićo Babić)