TO SE ZOVE MRŽNJA: Hrvati za deset godina uništili 2,8 miliona knjiga na ćirilici!

Ante Lešaja, autor dela "Knjigocid" o uništavanju knjiga u Hrvatskoj od 1990. do 2000, kaže da je za jednu deceniju "očišćeno" skoro tri miliona knjiga, isključivo po etničkom i idejnom ključu

Zašto su, kako i pod kojim okolnostima uništavane "nepoćudne" knjige u Hrvatskoj od 1990. do 2000. godine tema je dela "Knjigocid" Anta Lešaje, univerzitetskog profesora u penziji.

U opsežnom delu, koje su objavili "Profil" i Srpsko narodno vijeće, ovaj Korčulanac, po profesiji ekonomista, nastojao je da ovaj problem osvetli s raznih strana - iz političkog, istorijskog i moralnog ugla.

Lešaja ističe da je za jednu deceniju na đubrištima u Hrvatskoj završilo oko 2,8 miliona knjiga i da ta cifra nije najpreciznija, jer je do pravih podataka gotovo nemoguće doći.

Pouzdano je, međutim, da su knjige "čišćene" po etničkom ili idejnom ključu: iz javnih, školskih knjižnica, iz domova kulture i drugih kulturnih institucija odstranjivane su knjige pisane ćirilicom, dela srpskih autora i izdavača ili hrvatskih pisaca koji se nisu "uklapali" u tadašnju izrazito domovinsku političku opciju.

Knjiga je nastala gotovo slučajno kada je Lešaja posle operacije došao na Korčulu 1997. i doznao za kontejner prepun bačenih knjiga. Ustanovio je da je na đubrištu završilo 400 naslova objavljenih na ćirilici ili srpskih autora, od kojih najviše Branka Ćopića - čak 19.

Ubrzo je doznao da to nije usamljeni slučaj i upustio se u istraživanje koje je trajalo deceniju i po.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)