KAKO DOŽIVETI STOTU: Čašica rakije česta navika dugovečnih!

Šetajte 30 minuta dnevno, ne pijte, ne jedite crveno meso, ne pušite, redovno perite zube, ne slušajte vesti i ne gledajte TV. Ako vas posluži i genetika, možda ćete i vi dobaciti do stote

Često možete da pročitate različite savete na temu: "Kako doživeti stotu". Uglavnom se ističe da morate da se hranite zdravo, vežbate ili se često krećete, ali i da se ne nervirate previše. Ipak, dešava se da oni koji na rođendanskoj torti skoro da nemaju mesta za sve svećice imaju neki svoj ritual koji "okrivljuju" za dugovečnost.

- Moja prababa Saja S. umrla je 2009. sa 115 godina. Živela je u Liki, a preživela je Balkanske ratove, Prvi i Drugi svetski rat, Oluju... Bila je domaćica, radila je u polju i u bašti, bavila se i zemljoradnjom, a rado je i pekla rakiju. Njen ritual bio je da ujutru na prazan stomak popije po jednu šljivovicu, a onda bi oprala oči tom rakijom. Interesantno je da nikada nije nosila naočare i u poznijim godinama uvek je sama mogla da udene konac u iglu. Do svoje smrti je bila razborita i zdrava, a osim što je imala dvoje dece, ćerku i sina, doživela je da upozna četvoro unučadi, četvoro praunuka i jedno čukununuče - priča Sajin praunuk za Telegraf.

Kako ističe prim. dr Dragana Trifunović Balanović, univerzalna čarobna formula za dugovečnost ne postoji.

- Saveti poput onih da treba da šetate 30 minuta dnevno, da ne pijete, ne jedete crveno meso i ne pušite stalno se ponavljaju i svi ih znaju. Ne bi trebalo ni da se nervirate, slušate vesti i gledate ružne stvari. Međutim, pošto je to danas nemoguće, probajte da šetate prirodom. Čovek mora da zna i kako da se suoči sa stresom, koji u poslednje vreme za sve okrivljujemo - kaže Trifunović Balanović.

Za dugovečnost mnogi preporučuju i seks barem jednom nedeljno, konzumaciju zelenog čaja, ali i održavanje oralne higijene koje podrazumeva redovno pranje zuba i korišćenje konca. Mnogi psiholozi ističu da je zapravo potrebno da budete optimisti, ali i da provodite vreme sa prijateljima. Međutim, postoje i neki neuobičajeni saveti za dugovečnost. Jedan od njih je da ujutru dok perete zube stojite na jednoj nozi jer ova aktivnost navodno prisiljava vaše telo da zategne mišiće koji vam podupiru kičmu.

Takođe, ukoliko želite da doživite stotu mogli biste i da pijete sok od jabuke, pojedete tri oraha dnevno, idete u krevet jedan sat ranije, nabavite ljubimca, ali i prestanete da jedete voće iz frižidera. Iako nije zvanično potvrđeno da ćete, prateći ove savete, zaista biti dugovečni, ne škodi da pokušate.

(M. Stojanović)