Kako se osiguravaju umetnička dela?

Prilikom osiguravanja umetničkog dela pre svega polazi od njegove vrednosti. Osigurava se sve - od skulptura do umetničkih modela i maketa

Svih 50 grafika četiri slavna španska slikara, koje se mogu videti na izložbi pod nazivom "Četiri mačora", u beogradskoj galeriji "Nju moment", osiguralo je Unika osiguranje (UNIQA).

Direktor sektora za osiguranje UNIQA osiguranja Ivan Grujić rekao je Tanjugu da Unika ima dugu tradiciju u oblasti osiguranja umetničkih dela i da godinama sarađuje sa institucijama kulture i umetnosti, čije postavke osigurava od brojnih rizika, kao što su lomovi, oštećenja prilikom pripreme ili tokom same izložbe, zatim u slučaju požara, krađe... Grujić je, objašnjavajući proceduru, rekao da se prilikom osiguravanja umetničkog dela pre svega polazi od njegove vrednosti.

- Najpre utvrđujemo kakvo je to delo, koliko košta i tu nam najviše pomažu procenitelji, kustosi, istoričari umetnosti koji su ovlašćeni da daju procenu vrednosti umetničkog dela. Kada utvrdimo početnu informaciju dalje treba da saznamo gde se čuva, kakvi su sistemi zaštite i obezbeđenja i kad to saznamo ostaje nam da dogovorimo period osiguranja - kazao je Grujić. On je objasnio da se mogu osigurati stalne postavke, ali i povremene izložbe.

Na izložbi "Četiri mačora" u galeriji "Nju moment" u Beogradu, Unika je osigurala svih 50 grafičkih postavki četiri poznata španska slikara - Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapijesa. Najvrednija među njima je Pikasova "Glava devojke".

Izložbu grafika španskih autora trajaće do 10. oktobra, a do sada ju je posetilo više od 16.000 građana.

(Telegraf.rs / Izvor : Tanjug)