IZRAEL: Rezolucija o obrezivanju rasistička

U rezoluciji Saveta Evrope poziva se 47 članica tog panevropskog tela za ljudska prava da obezbede da se tokom ritualnog obrezivanja poštuju savremeni medicinski i sanitarni propisi

Izraelska vlada okarakterisala je kao rasističku i antiversku rezoluciju Saveta Evrope u kojoj se poziva na regulisanje prakse obrezivanja i pozvala Savet Evrope da tu rezoluciju povuče.

U rezoluciji Saveta Evrope poziva se 47 članica tog panevropskog tela za ljudska prava da obezbede da se tokom ritualnog obrezivanja, koje se često vrši na dečacima jevrejske i islamske veroispovesti dok su veoma mali, poštuju savremeni medicinski i sanitarni propisi, prenela je agencija AFP.

Rezolucija poziva na "dijalog između lekara i predstavnika verskih zajednica kako bi se prevazišle određene tradicionalne metode koje ne uzimaju u obzir interese deteta i nisu u skladu sa savremenom medicinskom praksom".

Ritualno obrezivanje kod Jevreja obično vrše predstavnici crkve koji su za to specijalizovani.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je kritikovalo rezoluciju Saveta Evrope, navodeći da ona postiče "rasističke trendove".

- Tvrdnja da obrezivanje šteti zdravlju mladih dečaka nije istinita i ne počiva na naučnim dokazima - navodi se u saopštenju, u kojem se takođe poziva Savet Evrope da tu rezoluciju povuče.

(Telegraf.rs / Izvor : Tanjug)