Internacionalni filmski festival Freenetworld od 10. do 12. oktobra u Nišu (FOTO)

Na adresu festivala ove godine stiglo je više od 300 filmova iz celog sveta, što je neverovatna cifra za bilo koji festival kratkog filma

Internacionalni filmski festival FreeNetWorld, festival kratkog filma koji okuplja autore i producente najboljih filmskih produkcija iz celog sveta, biće održan od 10. do 12. oktobra u Nišu.

FreeNetWorld promoviše sve žanrove kratkog filma – igrani, dokumentarni, animaciju, muzički video, eksperimentalni film, a za šest godina postojanja uspeo je da se nametne kao veliki festival u svetskim okvirima.

Na adresu festivala ove godine stiglo je više od 300 filmova iz celog sveta, što je neverovatna cifra za bilo koji festival kratkog filma. Žiri trenutno bira filmove koji su prošli predselekciju, kao i pobednike ovogodišnjeg festivala.

Program će biti otvoren 10. oktobra od 19 časova u maloj sali Kupina bioskopa, promocijom knjige "Iza spuštene zavese" autora Mihajla Vitezovića, Jelene Obradović i Katarine Borisavljević. Slede izložba ilustracija iz knjige, a potom i specijalni muzički parti.

Emitovanje filmova je svake večeri od 21 čas u sali Kupina bioskopa. Filmski program traje svake večeri po dva sata.

Žiri festivala je i ove godine međunarodni i čine ga mladi afirmisani umetnici: Seth Leibowitz (SAD) sa The Art Institute of Pittsburgh, Aurelie Noury (Francuska) iz Art School i Cinema University, Mihajlo Vitezović (Srbija), autor scenarija za više kratkometražnih filmova i radio-drama, Marko Njegić (Hrvatska), filmski kritičar, član Hrvatskog društva filmskih kritičara i FIPRESCI-ja, Jelena Obradović (Srbija), student dramaturgije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

(Telegraf.rs)