BOSNA & BELGIJA: Različite kao nebo i zemlja, liče kao jaje jajetu! (FOTO) (VIDEO)

Troetnička struktura, entitetska podela na sever i jug, teritorijalna slojevitost sa ogromnim državnim aparatom i disfunkcionalnim političkim sistemom, neke su od sličnosti ovih država

Bosna je siromašna, korumpirana, balkanska, ratom razorena zemlja koja i 18 godina nakon potpisivanja mira vida svoje rane permanentnim sipanjem soli po njima. Belgija je bogato, razvijeno, uređeno, zapadnoevropsko kraljevstvo čiji je glavni grad ujedno i prestonica najbogatije svetske zajednice država - Evropske unije.

Naizgled, Bosna i Belgija su dve potpuno različite države koje jedna sa drugom imaju veze kao što nebo ima sa zemljom.

Pa ipak, verovali ili ne, među njima ima zaprepašćujućih sličnosti.

ETNIČKE PODUDARNOSTI

Posledica frankofonizacije Belgije od kako je 1830. godine postala nezavisna od Holandije je u tome što Flandrija, premda bogatija i sa više stanovnika, zauzima manju teritoriju od Valonije. Flamanci su bili neprestano diskriminisani zbog jezika, a to je nešto što se teško zaboravlja.

Paralela sa statusom Srba i Hrvata, kao hrišćanske "raje" u Otomanskom carstvu je odmah vidljiva. Sećanje na taj period, strah od ponavljanja genocida iz Drugog svetskog rata praćen nacionalističkim buđenjem nakon 45-godišnje jugoslovenske uspavanke bili su glavni motivi zbog kojih Srbi početkom devedesetih nisu želeli da ostanu u BiH kojom bi dominirali Bošnjaci. Slično je bilo i sa Hrvatima.

Većina Srba u BiH nikada se nije odrekla ideje o nezavisnoj državi koja bi se eventualno pripojila Srbiji, i aktivno prete referendumom o nezavisnosti svaki put kada bošnjački lideri pokušavaju da smanje ingerencije Republike Srpske. I srpski i hrvatski lideri pred svake izbore igraju na ovu kartu, iako otvoreni programski separatizam nije uobičajen već se insistira na povratku na "izvorni" Dejton.

Da u Belgiji ni Valonci ne sede skrštenih ruku pokazuje i "dogovor" vanparlamentog Valonskog skupa sa partijom tadašnjeg francuskog predsednika Sarkozija koji predviđa da u slučaju da se Flandrija otcepi Valonija postane 28. regija Republike Francuske. Anketa koja je odmah sprovedena pokazala je da bi oko pola Valonaca podržalo ovaj plan, kao i čak 66 odsto Francuza. U takvom razvoju događaja, nemačke opštine bi se utopile u Nemačku.

Kakva je budućnost Bosne i Hercegovine i Belgije, hoće li tu sudbinu podeliti ili neće, da li će uspeti da prebrode probleme i krizu i da iznađu model koji će raditi posao za koji je osmišljen - da bude politički okvir u kome će se odluke donositi i provoditi - pokazaće vreme. Jasno je, međutim, da se danas sličnost Bosne i Belgije ne završava na početnom slovu.

(M. B.)