RAKIJADA: Ocenjuje se i tomovača!

U selu Glediću kod Kraljeva počinje Treća rakijada, tako da predstojećeg vikenda možete degustirati i proizvod predsednika Republike

U selu Glediću na obroncima istoimenih planina, tačno na razmeđi Kraljeva, Kragujevca i Jagodine, predstojećeg vikenda - ili, po tradiciji, za Malu Gospojinu - održava se treća "Gledićka rakijada" na kojoj će stručni žiri pod vođstvom prof. dr Ninoslava Nikićevića, istinskog "doktora za rakiju", izabrati najbolju šumadijsku šljivu prepečenicu, ili "ljutu“, ali i rakije od drugog voća.

Za ovaj nesvakidašnji sajam već se prijavilo pedesetak proizvođača iz gotovo svih krajeva Srbije - od Podgorine na zapadu, preko Oplenca i Levča u srcu Šumadije, do Negotinske Krajine na istoku, pa i sa juga i severa zemlje, od Vranja do Kikinde i drugih mesta.

Nezvanično, zna se da će u takmičarskoj konkurenciji učestvovati i, ako ne baš prvu nagradu, a ono zasigurno ponajviše pažnje, pridobiti šljivova prepečnica "Tomina ljuta". Nju u svojim voćnjacima u susednom i svom rodnom selu Bajčetini proizvodi niko drugi do - Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije!

Predsednik, najverovatnije, neće doći na gledićki sajam da lično predstavi svoju prepečenicu koja je u narodu već znana kao "tomovača", ali će rakija iz Tominih podruma biti izložena na jednom od štandova, kao i prošle godine kada je od brojnih znalaca - proizvođača rakije i "degustatora" - proglašena najboljom, iako predsednik nije bio tu da svojoj "mučenici" i ličnim prisustvom "digne" cenu.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)