TASOVAC SE OPROSTIO: Otvorena nova sezona Beogradske filharmonije (FOTO)

Beogradska filharmonija sa svojim gostima na prvom koncertu u novoj sezoni, koja nosi naziv "Idemo dalje", izvela je dela jevrejskih autora Meire Varšauer "Kao potoci u pustinji", Avnera Dormana Koncert za mandolinu i orkestar i Kurta Vajla Simfonija br. 2

Beogradska filharmonija otvorila je novu sezonu koncertom iz svog ciklusa novogodišnjih koncerata, kojim je u Kolarčevoj zadužbini sa gostima dirigentom Rubenom Gazarijanom i solistom, mandolinistom iz Izraela Avi Avitalom, obeležila jevrejsku Novu godinu.

Ciklusom novogodišnjih koncerata Beogradska filharmonija obeležava nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Na početku sezone uobičajeno se publici obraćao dosadašnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, a to je učinio i večeras u ulozi novog ministra kulture i informisanja rekavši da je - "ovo bilo 12 i po čarobnih i divnih godina koliko smo zajedno sa jedne i sa druge strane bine gradili divnu instituciju kao što je Beogradska filharmonija".

Nakon pobede 2002. godine na Prvom međunarodnom takmičenju u dirigovanju Ser Džordž Šolti u Frankfurtu na Majni postao je novi glavni dirigent i umetnički direktor Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona.

(Telegraf.rs / Tanjug)