PESNIK VLASTA N. CENIĆ: Moja pesma "Pcuvalo" nikad nije objavljena u školskim čitankama

- Kao prosvetni radnik sa 34 godine iskustva slažem se da "Pcuvalo" nije za čitanku za prvake. Ali niko je nije ni uzeo za to. Nisam objašnjavao pesmu, to pesnici ne smeju da rade. Pesma se sama mora boriti i živeti - kaže za Telegraf istaknuti pesnik i profesor

Autor pesme "Pcuvalo mi malečko", koja je postala hit na društvenim mrežama, Vlasta N. Cenić kaže za Telegraf da njegovo delo nije bezobrazno, kao i da nikad nije bilo objavljeno u bilo kakvom đačkom udžbeniku, već da je reč o zbirci pesama.

Priznati pesnik i profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika navodi da je neko zlonamerno pesmu "smestio" u udžbenike za đake prvake, iako "Pcuvalo" tamo nikad nije "izreklo" nijednu psovku.

- U poslednje vreme objavljeno je mnogo neistina koje vređaju Ministarstvo prosvete, jug Srbije, prizrensko-timočki dijalekat, pa i mene lično. Objavljeno je da je moja pesma izašla u školskom udžbeniku, a da niko nije video taj udžbenik - kaže srpski pesnik, i dodaje:

- Fotografija s tekstom pesme je izašla na društvenim mrežama i neko se potrudio da je smesti u udžbenik za školu, iako je ona objavljena u knjizi jednog gospodina, koji je komponovao stihove mnogih kolega pesnika. Ja sam ponosan na svoj maternji jezik i čuvam ga od zaborava, a neko je pokušao da vređa moj 25-godišnji rad. O mojim pesmama na dijalektu su govorili mnogi doktori književnosti, poznati književni kritičari i napisani su brojni diplomski radovi na fakultetima.

- Kao prosvetni radnik sa 34 godine iskustva slažem se da "Pcuvalo" nije za čitanku za prvake. Ali niko je nije ni uzeo za to. Nisam objašnjavao pesmu, to pesnici ne smeju da rade. Pesma se sama mora boriti i živeti. Nekad su samo dede psovale... a danas? Dede ćute, ne umeju da psuju moderno. Ja u životu ne psujem, ali... "Pcovalo mi malečko", to je samo u pesmi.

Vlasta N. Cenić je inače jedan od poznatih srpskih pisaca za decu. Rođen je 1957. godine u Topličkom Kočanu (selo kod Doljevca, između Niša i Leskovca). Po struci je profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika i radi u Doljevcu od 1979. godine. Živi u rodnom Kočanu.

(Telegraf.rs)