Minus u državnoj kasi, novi rebalans na vidiku

Budžetski deficit ponovo raste i očekuje se da će do kraja godine premašiti 178 milijardi dinara. Fiskalni savet upozorava Vladu Srbije da hitno smanji potrošnju

Minus u državnoj kasi u julu je premašio 100 milijardi dinara. Na osnovu preliminarnih podataka za avgust, u Fiskalnom savetu procenjuju da će do kraja godine deficit biti veći od 178 milijardi dinara, koliko je predviđeno rebalansom pre dva meseca.

U Ministarstvu finansija najavljuju novi rebalans, a stručnjaci savetuju državu da u budžetu za 2014. drastično smanji potrošnju, kako bi mogla da kontroliše deficit i javni dug.

Nema ni dva meseca kako se Ministarstvo finansija pohvalilo da je uvelo red u državne finansije i da je u julu zabeležen najmanji rast deficita od početka godine, 2,8 milijardi dinara, a stručnjaci kažu da se već pokazalo da je to bilo samo prolazno poboljšanje. Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović kaže da je deficit u osmom mesecu porastao.

- Ne vidimo da je došlo do poboljšanja tomkom leta, niti značajnije naplate poreza i doprinosa i dalje ispod planiranog -  rekao je Petrović.

Dok se ne sprovedu najavljene reforme teško da stanje u državnoj kasi može da se popravi povećanjem prihoda, zato  upozoravaju Vladu Srbije da će država dramatično morati da kreše troškove.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)