Italijanska firma prevarila Opštinu Žagubica

Za izgradnju fabrike peleta italijanskoj firmi Opština Žagubica poklonila 2,5 hektara zemljišta, a do danas nije položen ni kamen temeljac. Opština traži raskid ugovora

Da treba biti oprezan sa pojedinim stranim investitorima, pokazuje slučaj Opštine Žagubica, koja je izvukla deblji kraj u poslovnom aranžmanu sa jednom firmom iz Italije.

Ova opština je još pre tri i po godine firmi "Europelet Italia" iz severnoitalijanskog grada Monfalkonea, prepisala u vlasništvo, bez ikakve nadoknade, 2,5 hektara građevinskog zemljišta, sa kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Za uzvrat, ova firma je u roku od šest meseci trebalo da na tom zemljištu izgradi fabriku ekološkog goriva peleta i zaposli 34 radnika. Međutim, do danas nije položen čak ni kamen-temeljac buduće fabrike. Zbog toga je predsednik Opštine Žagubica Safet Pavlović, kao zastupnik lokalne samouprave, podneo tužbu Višem sudu u Požarevcu, ne bi li Opština poklonjeno zemljište povratila u svoj posed.

Zbog svega navedenog, Opština Žagubica traži od suda da se raskine ugovor sa italijanskom firmom i da se zemljište vrati u posed Opštine. Takođe, traži i naknadu od 128.903 evra zbog neispunjavanja obaveza, kao i 120.000 dinara, koliko je plaćeno za pokušaj izvršenja bankarske garancije u Italiji, za koju je angažovana advokatska kancelarija iz Udina.

(D. K.)