NAPETO U SIRIJI: Ameri raspoređuju trupe, Damask traži pomoć od UN

Sirijski izaslanik u UN Bašar Džafari poslao je zvanično pismo generalnom sekretaru Ban Ki Munu i predsedavajućoj Saveta bezbednosti Mariji Kristini Perseval

Sjedinjene Američke Države prebacuju u Crveno more nosač aviona "nimic" i ostale brodove iz te borbene grupe. Brodovi idu ka Siriji u trenutku dok Barak Obama pokušava da ubedi kongresmene da podrže vojnu intervenciju u Siriji.

"Nimic" će, ukoliko bude potrebno, pružiti podršku udarima na na ovu zemlju. Ovaj nosač aviona dug je skoro 330 metara, a na njega može da stane do 85 aviona. Drugi nosač koji Sjedinjene Države imaju u tom regionu je "Hari Truman".

U međuvremenu, Rusija je poslala izviđački brod "Prijazovje" u istočni deo Sredozemnog mora.

Džafari je pozvao Savet bezbednosti da "i dalje obavlja svoju ulogu sigurnosnog ventila za sprečavanje apsurdne upotrebe sile, koja izlazi izvan okvira međunarodnog legitimiteta".

Sirijski predstavnik u UN-u je dodao i da SAD treba da "igraju svoju ulogu sponzora mira i partnera Rusiji u pripremi međunarodne konferencije o Siriji, a ne ulogu države koja koristi silu protiv svakog ko se usprotivi njenoj politici".

(Telegraf.rs / Tanjug)