Samo jednoj od deset porodica ne smeta što im je dete gej (VIDEO)

Kad roditelj sazna da je njegovo dete LGBT osoba, prvo sledi šok, koji prati poricanje i odbijanje da prihvati stvarnost, kao i izbegavanje razgovora o detetovoj seksualnoj orijentaciji

U dve od deset porodica u Srbiji homoseksualno dete doživi nasilje, u šest ga ubeđuju da nije normalno, dok samo u jednoj od deset porodica ima mesta za njega, pokazuju statistički podaci.

NVO "Siguran puls mladih" pomaže i roditeljima i deci da istinu prihvate normalnije.

- Često sam se preispitivala i vraćala u prošle dane, vrtela u glavi slike iz njegovog detinjstva sa ciljem da vidim da li sam ja možda kriva što mi je sin gej i da li je možda nešto u njegovom detinjstvu uticalo na to - priča jedna majka LGBT osobe, koja je učestvovala u radionicama za podršku roditeljima čija deca reše da im kažu istinu o svojoj homoseksualnosti.

Činjenica da bi tek svaki peti pojedinac prihvatio LGBT osobu u svojoj porodici nije nimalo ohrabrujuća, pa se zato i pripadnici seksualnih manjina posebno pripremaju za momenat "coming out-a", odnosno otvorenog razgovora o svojoj seksualnosti sa roditeljima.

Ali, u tradicionalnoj sredini kakva je Srbija, takve životne situacije se često pretvaraju u najdramatičnije trenutke u životu čoveka.

- Ja imam jednog klijenta koji je afirmisan čovek, u svetskim razmerama, čija majka i dan danas neće da se pomiri sa tim da je on takav. Ali on je reprezentat i ove kulture i naroda našeg na najvišem nivou. Ali majka neće da prihvati - objašnjava psihoterapeut Ljubomir Erić.

On dodaje da se veoma često događa da i same LGBT osobe teže da sakriju svoju seksualnu opredeljnost, kao i da veoma često sebe mrze.

- Porodica tih osoba vrlo teško prihvata takvu situaciju. Viđao sam ekstreme da su očevi dovodeći svoju decu, gde smo utvrđivali jednu takvu situaciju pretili da će da ih ubiju, jer bolje je da ih ubiju pa da ne budu bruka za porodicu, nego da budu takvi - napominje Erić.

Roditelji koji su učestvovali u radionicama kažu da im je ovaj vid podrške pomogao da poprave i izgrade bolje odnose sa svojom decom, kao i da su oni nakon toga bili spremni da razgovaraju sa drugim roditeljima i posavetuju one koji su se našli u istoj situaciji.

(Marina Mirković / Jovana Mikašinović)