Očekuje se prva transplantacija srca u KCS

- Sve je odavno spremno, ali već tri-četiri meseca čekamo samo odgovarajućeg donora - rekao je direktor KCS Miljko Ristić. Prvi kandidat za ovu operaciju biće muškarac star 53 godine

U Kliničkom centru Srbije čekaju donora organa da obave prvu transplantaciju srca, a lekari će da pozovu pacijenta za presađivanje, pišu "Večernje novosti".

Kako navodi list u današnjem broju, kardiohirurzi Kliničkog centra Srbije vratili su se iz Hrvatske, gde su u zagrebačkoj klinici "Rebro“ bili na još jednom treningu za transplantaciju srca, a već danas pozvaće prvog kandidata, muškarca starog 53 godine, za ovaj zahvat koji će biti obavljen čim se pojavi odgovarajući donor organa.

- Sve je odavno spremno, ali već tri-četiri meseca čekamo samo odgovarajućeg donora - kaže za "Novosti“ direktor KCS Miljko Ristić, koji je i vođa transplantacionog tima, i dodaje:

"Problem je što pacijent ima retku, AB krvnu grupu. Kolege iz Zagreba, koje imaju veliko iskustvo u transplantacijama srca, savetovale su nam da ne gubimo vreme, jer organ može da se uzme i od donora nulte krvne grupe".

Kako navode "Novosti", članovi tima za transplantaciju srca u KCS bili su na edukaciji u više centara u svetu − Zagrebu, Parizu, Hanoveru, Briselu... Tamo su uživo pratili kako se presađuje srce i učili kakva terapija se primenjuje da bi se sprečilo odbacivanje organa. Pored prof. Miljka Ristića, u timu su kardiohirurzi Svetozar Putnik, Aleksandar Ðorđević, kardiolog Emilija Nestorović, anesteziolog Ivan Divac, perfuzer Slavko Kulić...

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)