DŽEJMI OLIVER: Siromašni bi trebalo da jedu bajat hleb

Najpoznatiji svetski kuvar pokušao je da objasni da najsiromašniji slojevi društva i sa skromnim budžetom mogu zdravo da se hrane. On je napomenuo da oni svoj novac često troše kupujući nekvalitetna i nezdrava gotova jela umesto da sami pripremaju hranu

Džejmi Oliver (38) najpopularniji kuvar na svetu šokirao je britansku javnost izjavom da bi najsiromašniji slojevi društva trebalo da jedu bajat hleb. On je u intervjuu za "Radio tajms" izjavio da ne osuđuje siromašne, ali da bi oni morali da promene način ishrane, jer se zdrava hrana može pripremiti i za malo novca.

- Možda se sećate scene iz mog serijala "Minsitri of fud" kada majka sa detetom jede pomfrit i sir iz posuda od stiropora, a iza njih je ogroman TV. To je jednostavno neodmereno. Neverovatna je činjenica da se sedam od deset siromašnih prorodica hrani na najskuplji mogući način, kupujući gotova jela u supermarketima ili naručuju hranu - rekao je Oliver.

On je izjavio da želi da se uhvati u koštac sa lošim navikama najsiromašnijih uz tvrdnju da oni mogu da se hrane zdravo i bez mnogo novca.

- Voleo bih da ih odvedem do Italije i njihovog perača ulica koji ima 10 paradajza, 25 školjki koje je skupio i paket najjeftinije testenine i koji će vam napraviti najneverovatniju pastu. Idite u Italiju ili Španiju, tamo se jede dobro za malo novca, au Britaniji smo to nekako potpuno propustili - rekao je Oliver.

(Telegraf.rs / Izvor: Independent.co.uk)