Gadafi silovao i zlostavljao devojčice?!

Devojčica Soraja oteta je kada je imala samo 15 godina i provela je pet godina u podrumu Gadafijeve tvrđave nadomak Tripolija. Kaže da su je silovali, premlaćivali i zlostavljali gotovo svakog dana

Ubijeni libijski diktator Moamer el Gadafi naređivao je otmice devojčica koje je kasnije koristio kao seksualne robinje, otkriva nova knjiga.

Devojčica Soraja je oteta kada je imala samo 15 godina i provela je pet godina u podrumu Gadafijeve tvrđave nadomak Tripolija. Kaže da su je silovali, premlaćivali i zlostavljali gotovo svakog dana, a videla je da isto rade i drugim devojčicama i dečacima.

Njena priča, kao i drugih žrtava, opisana je u knjizi "Gadafijev harem: Priča mlade žene i zloupotreba moći u Libiji", francuske novinarke Anik Kožan.

Kožan kaže da su muškarci i dečaci takođe silovani, te da je Gadafi proganjao i slavne ličnosti, kao i njihove supruge.

Prema njenim istraživanjima, Gadafijevu žensku gardu su zapravo činile njegove ljubavnice, bez ikakvog poznavanja oružja. Kožan je počela istraživanje Gadafijeve zloupotrebe moći nakon što je upoznala Soraju i čula njenu priču.

Soraji je 2009. dozvoljeno da ode kući, ali je postala sramota za porodicu, budući da je imala vanbračne odnose. Kaže da se slobodnom osetila tek nakon Gadafijeve smrti i kraja građanskog rata.

(Telegraf.rs / Klix.ba)