OPREZ: Sve je više prevaranata

Što je kriza u Srbiji veća, više je i manipulanata, čije su žrtve obično najslabiji - bolesni, deca i stari. Podnete 2.544 krivične prijave, a osuđeno samo 583 ljudi

U poslednja dva dana otkrivene su dve prevare, i to teških bolesnika. Prva obmana desila se u Jagodini, gde je policija uhapsila lažnog lekara, koji je varao roditelje dece sa izrazito teškim hendikepima. Druga se dešava u Vojvodini, gde se kao lek protiv raka nesmetano prodaje medicinski petrolej, inače opasan otrov.

Sa krizom raste i broj manipulanata i njihovih žrtava. Ovi prvi, bez imalo morala ili samilosti prema deci, bolesnima ili starima, pokušavaju na lak način da zgrnu novac. Ovi drugi su izgubili svaku nadu da će izlečiti voljene, da će naći posao i osigurati porodici parče hleba, da će rešiti stambeni ili drugi problem. Zato su laka meta.

Vrste prevara su razne, a samo jedan sajt (prevara.info) registrovao je čak 869 vrsta najrazličitijih prevara kod nas. Pored prodaje falš preparata za skidanje kilograma ili lečenje raznih bolesti, jedan od najčešćih oblika je obećavanje posla, često u državnoj firmi, za pristojnu naknadu. Cene radnih mesta se kreću od 2.000 do 10.000 evra.

Prevaranti „za skroman iznos" nude i „sređivanje" različitih poslova kod policije, sudova, inspekcija, carine... Zemljom haraju lažni lekari, agenti i advokati, koji će svašta da vam „završe" . Uprkos široko rasprostranjenom spektru prevara, pravnih sankcija je malo. Tako su prošle godine podnete 2.544 krivične prijave za prevaru, a osuđeno je tek 583 ljudi.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)