NEMAČKA: Četiri miliona muslimana, a nijedno groblje?!

Do sada u Nemačkoj nije postojalo muslimansko groblje, ali će najkasnije u novembru preminulima biti omogućeno da počivaju u mestu u kome su živeli, u skladu s njihovom religijom

Najkasnije u novembru će Skupština Severne Rajne -Vestfalije dati zeleno svetlo za izgradnju muslimanskog groblja u Vupertalu, ukoliko ništa ne krene po zlu.

Novi Zakon o pogrebima će omogućiti religioznim zajednicama i udruženjima da budu nadležni za groblja. Početkom 2014. godine trebalo bi da stupi na snagu, tako da će to biti prvo muslimansko groblje u Nemačkoj − vrata uz vrata sa grobljima za Jevreje i hrišćane.

Samir Bouaisa je građanin Vupertala marokanskih korena i njegova porodica je druga generacija koja živi u Nemačkoj. Bouisa radi u Gradskoj upravi kao šef Odeljenja za personalna pitanja, a u slobodno vreme je generalni sekretar džamije u Vupertalu. Oko deset odsto od 340.000 građana ovog grada izjašnjavaju se kao muslimani. I dok su pripadnici tzv. generacije gastarbajtera odlazili na odmor u domovinu jednom godišnje, Bouaisa to čini svakih četiri do pet godina. Tako da održavanje grobova članova porodice biva sve teže, što je u islamu važno.

- Mi verujemo u to da se život nastavlja posle smrti. Preminuli su i dalje u porodici, tako da smo sa njima na neki način uvek povezani - rekao je Samir Bouaisa.

Trenutno se obavljaju razgovori između religijskih zajednica o novom muslimanskom groblju.

- Pregovaramo sa evagelističkom zajednicom o kupovini površina za groblje koja je trenutno neiskorišćena. Razgovori još nisu okončani, ali su za sada pozitivni. Biće potrebno još malo vremena dok prvi musliman u skladu sa pravom na večni počinak ne bude zakopan u Nemačkoj - zaključuje generalni sekretar džamije u Vupertalu.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)