TOP 30 pravila kako da poslujete s Arapima

Ne vole duge i mučne ugovore, to će samo da im izazove nepoverenje. Nemojte se zbuniti ukoliko prilikom razgovora uđu u vaš lični prostor i stanu previše blizu vas

Saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nikada nije bila intenzivnija, kao u poslednjih godinu dana. I pored toga, nije na odmet naučiti kako treba razgovarati sa najboljim pregovaračima na svetu.

Arapi su rođeni trgovci i pregovaranje prvenstveno vide kao dobru zabavu. Iako nema sumnje da postoje prilično velike kulturne razlike, nijedna nije nepremostiva.

1. Islamski zakon reguliše svaki aspekt života, uključujući i arapsko poslovanje.

2. Arapi su spremni da vam veruju, ukoliko osete da je poverenje obostrano.

3. Vrednuju bliskost i druženje, zbog čega u početnim pregovorima nastoje da što bolje upoznaju svoje potencijalne partnere.

4. Pokloni se razmenjuju ukoliko ste se upoznali na prethodnim sastancima − ne prepuštajte stvari slučaju već spremite poklon.

5. Buditi strpljivi. Dajte im vremena i ne pritiskajte ih kratkim rokovima za odgovor. Za mnoge su sastanci sa Arapima frustrirajući jer traju u nedogled i često počinju sa zakašnjenjima.

6. Poželjno je da im sve pisane materijale i dokumenta pored engleskog jezika prezentujete i na arapskom. Takođe prisustvo prevodioca je dobrodošlo.

7. Ne vole duge i mučne ugovore, to će samo da im izazove nepoverenje. To ne znači da pri sastavljanju neće biti oprezni sa svim detaljima i aktima ugovora.

8. Arapi su vizuelni tipovi zato koristite živopisne prezentacije sa što više animacija.

25. Poslovna nedelja kod Arapa traje od subote do četvrtka tako da se ne oslanjate na nedelju kao slobodan dan.

26. Većina Arapa nosi svoje tradicionalno odelo − dishdasha ili khandura, ali od vas se očekuje da nosite standardno poslovno odelo.

27. Zaboravite razgovore o politici, religiji i svemu iole kontroveznom, ove teme učiniće da se osete neprijatno. Kritikovanje nekoga javno je neprihvatljivo u arapskom svetu, stoga ih ne dovodite u nezgodan položaj.

28. Uvredljivo je postavljati im suviše privatna pitanja − za porodicu pitajte samo za zdravlje i dalje od toga ne idite.

29. Ukoliko vas partner pozove u svoj dom, nemojte očekivati da ćete videti njegovu suprugu, ne insistirajte da vam se pridruži ili da je upoznate. To se smatra nepristojnim.

30. Ne zaboravite da Arapi ne očekuju da budete ekspert za njihovu kulturu i običaje, ukoliko i napravite neku grešku dovoljno je da se iskreno izvinite i pokažete poštovanje. Imajte na umu da su i oni podjednako obazrivi i zabrinuti da vas nekim gestom ne uvrede.

(Telegraf.rs/ Izvor: BizLife)

Teme