U porodičnim svađama ubijeno 27 žena za 8 meseci

Sudovi izriču mere zabrane prilaska zlostavljača žrtvi na 100, 200 ili više metara kad su u pitanju maltretirani žene i deca, ali i sinovima i kćerima koji premlaćuju roditelje, kao i momcima koji su tukli svoje devojke

U proteklih osam meseci u različitim porodičnim svađama ubijeno je 46 osoba, od čega 27 žena! A skoro svakog dana u prošloj godini po jedan porodični nasilnik dobio je od suda meru zabrane približavanja žrtvi. Tačnije, njih 330!

Nažalost, ovo nije imalo efekta na smanjenje porodičnog zlostavljanja.

Sudovi izriču mere zabrane prilaska zlostavljača žrtvi na 100, 200 ili više metara kad su u pitanju maltretirani žene i deca, ali i sinovima i kćerima koji premlaćuju roditelje, momcima koji su tukli svoje devojke, braći i sestrama, komšijama...

- Kada gledamo rad sudova, možemo da kažemo da je mera zaživela jer je oni, kada je u pitanju nasilje, izriču skoro rutinski - kaže Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne ženske kuće. - Ali pitanje je šta posle biva sa žrtvom, koliko je ona stvarno bezbedna?

- Kada žrtva pozove policiju, umesto da onaj koji je prekršio zabranu automatski ode u zatvor i da ga tužilac goni po službenoj dužnosti, policija kaže - tužite ga. A žena obično nema ni novca, ni živaca, ni snage, ni vremena za novi sudski spor. Tako prekršioci praktično prođu nekažnjeno, pa mera ne daje rezultate koje bi trebalo - kaže Stanojević.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti / V.C. Spasojević)