BIH: Železnice bez goriva, uvedeno vanredno stanje

- Uveli smo vanredno stanje, jer je većina vozova prestala da saobraća. Zalihe nafte su ispražnjene, a ugrožen je i putnički i teretni saobraćaj - rekao je v.d. direktor Železnica Federacije BiH Nijaz Puzić

Preduzeće Železnice Federacije BiH ostalo je bez zaliha naftnih derivata, čime je ugroženo odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja, zbog čega je u ovom kolektivu uvedeno vanredno stanje.

Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća, Nijaz Puzić, rekao je da je u pitanje dovedena i isporuka uglja termoelektranama i da rukovodstvo na sve načine pokušava da obezbedi naftu bar za narednih desetak dana.

- Uveli smo vanredno stanje, jer je većina vozova prestala da saobraća. Zalihe nafte su ispražnjene, a ugrožen je i putnički i teretni saobraćaj. Problem je veći, jer imamo mali broj električnih lokomotiva, dok je većina na dizel pogon - naveo je Puzić za Dnevni avaz, a penosi portal Indikator.ba.

Federalni ministar saobraćaja, Enver Bijedić, poručio je da se ovaj problem mora rešiti da bi se izbegao kolaps privrede, ali da sve aktivnosti u tom pravcu moraju ići uz puno poštovanje Zakona o javnim nabavkama.

Železnice FBiH imaju 20 dizel-lokomotiva i 18 električnih, od kojih je ispravno samo deset.

(Telegraf.rs / Tanjug)