ŠLJIVA NIKAD JEFTINIJA: Srbija će plivati u rakiji šljivovici!

- Država je obezbedila proizvođačima voća sredstva koja su iz budžeta na različite načine plasirana u proizvodnju i plasman šljive - poručuju iz Ministarstva poljoprivrede

Otkupna cena šljive u valjevskom kraju, bogatom ovim voćem, iznosi od 8 do 12 dinara. Poljoprivredni proizvođači smatraju da je ponuđena otkupna cena ponižavajuća, zbog čega će najveći deo ovogodišnjeg roda završiti u rakiji.

U valjevskom Zavodu za poljoprivredu navode za Telegraf da je ovogodišnji rod odličan i da, na primer, u Kolubarskom okrugu ima oko četiri miliona stabala šljive. Međutim, otkupna cena je veoma niska.

- Realna otkupna cena šljive trebalo bi da bude minimum između 15 i 20 dinara - procenjuje Jovan Milinković iz Zavoda za poljoprivredu.

Proizvođači ne znaju kako da doskoče ovom problemu. Oni prstom upiru u državu koja ga godinama ne rešava.

Proizvođač šljiva Miroslav Krstivojević iz sela Krčmar, u podnožju Maljena, apeluje na državu da pomogne u rešavanju ovog problema jer je šteta velika.

- Ove godine šljiva je dobro rodila, pa je ima dosta. To, nažalost, ništa ne vredi. Cena šljive toliko je niska, da je sve postalo besmisleno. Veći deo završiće u rakiji, koja će se prodati. Ali, od 15 tona šljiva, meni će sigurno propasti pet tona - kaže za Telegraf Krstivojević.

(S. S. / N. S.)