Putin: Vojno jaka Rusija je bezbedna Rusija

Ruski premijer planira jačanje odbrambene sposobnosti zemlje putem tehničkog snabdevanja vojske, socijalnih garancija i poboljšavanjem ugleda armije

Premijer Rusije i kandidat na predsedničkim izborima Vladimir Putin ocenio je da Rusija mora biti vojno jaka i da, ni u kojim uslovima, ne sme da odbaci strateško naoružanje, već da mora da ga jača. U svom predizbornom tekstu "Biti jak: garancija nacionalne bezbednosti Rusije", koji danas objavljuje Rosijska gazeta, Putin tvrdi da ruska odbrambena industrija mora da nadoknadi zaostatak iz poslednjih 30 godina.

- Mi ne možemo da jačamo naše međunarodne pozicije, razvijamo privredu, demokratske institucije, ako ne budemo u stanju da zaštitimo Rusiju, i ako ne procenimo rizike mogućeg reagovanja na ove ili one pretnje - smatra Putin, i dodaje da zemlja nikoga ne sme da dovodi u iskušenje zbog svoje slabosti.

Jačanje odbrambene sposobnosti zemlje Putin planira putem tehničkog snabdevanja armije, razvijanja prognoziranja budućih pretnji, davanjem socijalnih garancija vojsci i poboljšavanjem ugleda vojske.

Putin je saopštio da tokom naredne decenije planira isporuke novih tipova naoružanja vojsci, kako bi se ona oslanjala na novu tehniku.

- Na tehniku koja vidi dalje, gađa tačnije i reaguje brže nego analogni sistemi svakog potencijalnog protivnika - naveo je on.

On je ukazao da nije reč o militarizaciji vojnog budžeta, već o ulaganjima koja su nedostajala u vreme kada vojska nije bila dovoljno finansirana. Premijer je priznao da je ruska odbrambena industrija značajno zaostala poslednjih 30 godina, te da u narednih deset godina treba da nadoknadi propušteno i vrati svoje tehnološko vođstvo u osnovnim vojnim tehnologijama.

(M.S / Beta)