Predrasude srednjoškolaca u vezi sa HIV obolelima

Kampanja koja je sprovedena u 33 srednje škole u 24 grada u Srbiji pokazala je da postoji značajan procenat onih koji nisu sigurni šta bi uradili ukoliko bi saznali da su im drug ili drugarica inficirani

Više od polovine srpskih srednjoškolaca nastavilo bi da se druži sa HIV pozitivnim osobama, trećina ne bi znala kako da postupi u takvoj situaciji, dok bi svega 10 procenata prekinulo prijateljstvo, rezultat je upitnika na koji je odgovaralo više od 1.000 učenika u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi, utisak edukatora u kampanji "HIV ključne reči - Zaštiti se znanjem", koja je sprovedena u 33 srednje škole u 24 grada u Srbiji, a u kojoj je učestvovalo 1.092 učenika, kada je u pitanju odnos prema ljudima koji žive sa HIV-om i dalje postoji značajan procenat onih koji nisu sigurni šta bi uradili, ukoliko bi saznali da su im drug ili drugarica inficirani HIV-om.

"Druženje ne bi prekinulo 57 odsto anketiranih učenika, 33 procenta ne zna kako bi reagovalo, dok 10 odsto ima diskriminatoran stav", navodi se u saopštenju.

Edukatori smatraju da se ovim specijalnim časovima ipak uticalo i na promenu stava učenika u pravcu povećanja tolerancije prema osobama koje žive sa HIV-om.

"Kod mladih je često prisutno nedovoljno znanje, nepotpuno ili netačno informisanje, posebno o tabu temama", istakao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije doktor Dragan Ilić.

Kampanja je realizovana kroz HIV projekat Ministarstva zdravlja koji se finansira iz donacije Globalnog fonda za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije.

(Telegraf.rs / Tanjug)