Pročitajte delove novog romana Vuka Draškovića

U novom romanu Draškovićevi junaci proživljavaju košmarna snoviđenja koja sežu do današnjih dana. U životnoj drami glavnog junaka Vidana ogleda se ceo dvadeseti vek Srbije, i doba današnje, i obrisi onoga što će se tek dogoditi

Vuk Drašković napisao je novi roman "Tamo daleko", koji uskoro izlazi u izdavačkoj kući Laguna. Draškovićev feljton, kao najava knjige, počeo je da izlazi u magazinu "Nedeljnik", a najnovije delo Vuka Draškovića bavi se sudbinom i pričama srpske vojske stradale u Prvom svetskom ratu na dnu Jonskog mora 1916. godine.

U novom romanu Draškovićevi junaci proživljavaju košmarna snoviđenja koja sežu do današnjih dana. U životnoj drami glavnog junaka Vidana ogleda se ceo dvadeseti vek Srbije, i doba današnje, i obrisi onoga što će se tek dogoditi. Još dok je bio dete, Vidana su priče njegovog dede odnosile na dno mora, pored grčkog ostrvceta Vida kraj Krfa, gde bi, među algama i školjkama, sanjao sa zaspalom dedinom vojskom.

Odatle, iz tog sna, Vidan je video sve. I vreme prošlo i vreme buduće. Usnuli na dnu mora umiru tek na kraju dvadesetog veka. Njihovi snovi su potopljeni, pobede prometnute u poraze, slava u stid, a kuća u ruševinu, u kojoj vrači sude po kamenom zakonu.

- Campika je veštac, eto šta je - odbrusio sam, ne shvatajući o čemu je sused govorio.

- Campika je svetac - počeo je deda Avram da mi objašnjava.

- Imao je, sine, manje od dvadeset godina. Sav od mišića, kao hrt, a kose crnje od noći. Vozeći prokletu Šalupu, ubrzo je posedeo, propio se, a niz oba obraza njegove suze su iskopale svoja korita... Tri meseca je plovila Šalupa, a kad mrtvih više nije bilo, Campika je napustio kormilo, obesio sebi kamen oko vrata i skočio u more... Svetac je on bio, sine Vidane.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)