KOSTOLAC: Stare rudarske mašine idu u muzej (FOTO)

Zbog osnivanja muzeja, svim bivšim rudarima i građanima upućen je apel da pomognu u njegovom opremanju, ustupanjem navedenih predmeta iz porodičnih kolekcija. Za uzvrat, njihova imena biće vidno istaknuta pored poklonjenih eksponata

Privredno društvo "Termoelektrane i kopovi Kostolac" počelo je završne pripreme za izgradnju Muzeja rudarstva, koji će svedočiti o rudarskoj tradiciji u kostolačkom kraju, dugoj 14 decenija. Muzejska zgrada, u koju će se uložiti 372 miliona dinara, biće deo kompleksa površine od oko dva hektara, koji će se nalaziti na prostoru nekadašnjeg ugljenokopa "Klenovnik".

- Na ovu lokaciju biće dopremljene predratna "parnjača" i stare rudarske mašine, koje će biti zaštićene od korozije i postavljene kao centralni eksponati u muzejskoj postavci na otvorenom. U njihovoj blizini naći će se i veliki amfiteatar, zelene površine, fontana i pešačke staze. Unutrašnju postavku, koja će zauzimati 320 kvadrata, činiće rudarski alati i oprema, kao i arhivska dokumenta i fotografije - najavili su u Privrednom društvu "Termoelektrane i kopovi Kostolac".

Zbog osnivanja muzeja, svim bivšim rudarima i građanima upućen je apel da pomognu u njegovom opremanju, ustupanjem navedenih predmeta iz porodičnih kolekcija. Za uzvrat, njihova imena biće vidno istaknuta pored poklonjenih eksponata.

(D. K.)