IZRAEL: Iran pojačava nuklearni program!

- Iranski predsednik pokušava da predstavi novo lice Zapadu, ali napredak te zemlje u nuklearnom programu se nastavlja - kazao je izraelski premijer i dodao da mu je Iran najveći bezbednosni izazov

Od izbora iranskog predsednika Hasana Rohanija pre dva meseca, Iran je pokrenuo 7.000 nuklearnih centrifuga, nagovestivši da on nije ništa drugo nego novo lice starog režima, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

To je četvrti put da je Netanijahu kritikovao Roahanija od petka i time pokazao da, iako se pregovori sa Palestincima nastavljaju u sredu, Iran ostaje glavna tema za izraelskog premijera i smatra se najvećim bezbednosnim izazovom s kojim je Izrael suočen. Netanijahu je u poslednjih šest dana upozorio da o Irancima valja suditi po njihovim akcijama, a ne rečima i da se te akcije nisu promenile iako su reči postale blaže.

Instalacija novih centrifuga, uključujući 1.000 unapređenih modela za pojačano obogaćivanje uranijuma, je dokaz da Iran nije promenio pravac, rekao je Netanijahu juče dok je obilazio izraelske vojne baze na jugu.

- Naravno da hoće još pregovora. On želi da razgovara i razgovara i razgovara. I dok su svi zauzeti razgovarajući s njim, on je zauzet obogaćivanjem uranijuma. Centrifuge nastavljaju da se okreću, to nije tajna. Novi iranski predsednik se hvali da je to njegova strategija. On kaže ''ja razgovaram i smešim se i obogaćujem uranijum"- upozorio je Netanijahu.

Izraelski premijer smatra da je Iran odlučan da nabavi bombu, i optužio ih da stoje iza raketne vatre na Izrael iz pojasa Gaze.

(Telegraf.rs / Tanjug)