Bez TV pretplate nema Lige šampiona!

RTS i RTV bi ubuduće morali da utakmice fudbalske Lige šampiona ili holivudski hit film, plaćaju iz sopstvenih marketinških prihoda, za šta javni servisi nemaju dovoljno novca

Odluka Vlade Srbije da prebaci RTS i RTV Vojvodine na državni budžet izazvala je zabrinutost među predstavnicima EU koji se bave slobodom medija, saznaje "Danas".

Naime, oni strahuju da bi unošenjem državnih para moglo da dođe i do pokušaja političke kontrole uređivačke politike Javnog servisa, što je suprotno svim standardima EU.

I među našim stručnjacima mnogi su sličnog mišljenja.

Jedan od velikih problema, pre svega za gledaoce, predstavljaće i to što RTS i RTV ne bi ubuduće smeli da kupuju komercijalne sadržaje državnim novcem, odnosno morali bi da kupovinu programa kao što su utakmice fudbalske Lige šampiona ili holivudski hit filmovi, takozvani blokbasteri, plaćaju iz sopstvenih marketinških prihoda, za šta javni servisi nemaju dovoljno novca.

To praktično znači da će RTS i RTV morati da razdvajaju prihode i da za svaki dinar objašnjavaju gde je utrošen. U EU napominju za "Danas" da nema idealnog rešenja za RTS i RTV, ali da je za "EU jako važno da opstanu javni servisi“ i da "imaju dugoročan i stabilan priliv novca", kao i da se za "RTV Vojvodine nađe kvalitetno rešenje“, jer je reč o Javnom servisu veoma važnom za jednu multietničku sredinu kakva je Vojvodina.

Rebalansom budžeta za ovu godinu u okviru sredstava Ministarstva finansija i privrede predviđeno je 2,4 milijarde dinara, odnosno 24 miliona evra za finansiranje Javnog servisa, rečeno je za "Danas" ranije u Ministarstvu finansija. Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, koji već neko vreme upozorava da je ova medijska kuća na rubu egzistencije, napomenuo je da je za funkcionisanje Javnog servisa neophodno bar 80 miliona evra godišnje.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas / Aleksandar Roknić)