Lekove nabavljati isključivo u apotekama

- Jedino u apotekama se mogu nabaviti lekovi koji su prošli kroz proveru Agencije za lekove - kaže portparol ALIMS-a Aleksandar Tucović

Lekove treba nabavljati isključivo u apotekama, jer su to jedina mesta gde mogu da se kupe kvalitetni, efikasni i bezbedni lekovi, a nikako na internet sajtovima ili mestima kao što su tržnice, kaže portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

- Jedino u apotekama se mogu nabaviti lekovi koji su prošli kroz proveru Agencije za lekove - rekao je Tucović, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Upitan o procenama da oko 10 odsto lekova na domaćem i globalnom tržištu predstavljaju falsifikate koji se uglavnom nude na internetu, Tucović je odgovorio da je to procena zemalja u regionu, uključujući i Srbiju i da taj broj varira.

- U poslednje dve do tri godine u Srbiji se i te kako obraća pažnja na te nemile događaje - istakao je on, naglasivši da Agencija za lekove, prema zakonu, svaki lek proverava na kvalitet, efikasnost i bezbednost.

On je rekao da se lek povlači u utvrđenim situacijama kada ima mnogo veću štetu nego korist, odnosno ukoliko njegov kvalitet ne odgovara.

Ukoliko građani, pacijenti, uoče na pakovanju leka rok trajanja koji je istekao, potrebno je odmah obavestiti Ministarstvo zdravlja ili inspekciju ili taj lek vratiti u apoteku u kojoj je uzet, poručio je Tucović.

(Telegraf.rs / Tanjug)