NIŠ: Izudarala muža čekićem, terao je na samoubistvo

Motiv potezanja čekića je višegodišnje zlostavljanje koje je A.S. trpela u braku, koje je kulminiralo, kako je izjavilo na saslušanju, prisiljavanjem na samoubistvo

Tridesetpetogodišnja Nišlijka A.S. odgovaraće zbog nasilja u porodici jer je čekićem više puta u glavu udarila svog supruga N. S. (36). Nesvakidašnji napad dogodio se u njihovom zajedničkom stanu, koji je N.S. napustio pre godinu dana, ali se nedavno vratio iako je u toku njihova brakorazvodna parnica.

Prema prvim informacijama, motiv potezanja čekića je višegodišnje zlostavljanje koje je A.S. trpela u braku, koje je kulminiralo, kako je izjavilo na saslušanju, prisiljavanjem na samoubistvo.

Kako saznajemo u izvorima bliskim istrazi, suspružnici su se svađali oko starateljstva nad zajedničkom decom.

- Oboje su želeli da zadrže decu nakon razvoda. Medjutim, suprug je insistirao da deca pripadnu njemu tvrdeći da ona nije u stanju da ih izdržava jer je nezaposlena. Pre desetak dana se vratio u njihovu kuću, kako bi je naterao da pristane na njegov zahtev. Svađe su se nastavile, pa je na kraju došlo do tog napada čekićem. A.S. se sama prijavila policiji, ali je na saslušanju objasnila da je muža udarila, jer više nije mogla da podnosi zlostavljanje – kažu naši sagovornici.

Na dan tragedije, kako saznajemo, N.S. je ponovo nagovarao svoju suprugu da izvrši samoubistvo.

- Govorio joj je da je najbolje da se obesi, da će joj on naći omču a da će zatim otići u grad da ga svi vide, kako ga niko ne bio osumnjičio za njenu smrt. Pod njegovim pritiskom ona je počela da piše oproštajno pismo, ali se izgovorila da je umorna i da će ga kasnije dovršiti. Kada je muž zaspao, sišla je u podrum, uzela je čekić i udarila ga nekoliko puta u glavu. On je istrčao iz kuće i kolima se odvezao do Urgentnog centra nakon čega je prebačen na Neurohirušku kliniku na posmatranje gde je utvrđeno da su u pitanju povrede koje ga životno ne ugrožavaju.

Niko od aktera ovog događaja nije želeo da ga komentariše. N.S. je kazao da zbog zdravstvenog stanja nije u stanju da priča.

- Možda ćemo neki drugi put pričati o tome, ali sada ne – kazao je povređeni čovek. Njegova supruga i njena porodica su takođe odbili da razgovaraju o okolnostima ove porodične drame.

Zavisno od težine posledica, i zaprećena kazna zatvora je različita kada je u pitanju nasilje u porodici. Za osnovni oblik kazna zatvora je od tri meseca do tri godine, ali prilikom upotrebe opasnog oružja ili oruđa, što se desilo u ovom slučaju, može se izreći zatvorska kazna i do pet godina.

(D.K.)