PCUVALO MI MALEČKO: Bezobrazna pesma iz udžbenika za prvi razred postala hit!

Brojni roditelji, zatečeni stihovima ove pesme koja se nalazi u udžbeniku za prvi razred osnovne škole, pitaju se da li je ova pesma trebalo da se nađe u planu i programu za prvake

Taman što je afera "mala matura" razjašnjena, roditelji osnovaca počeli su da ukazuju na nove "bisere" Ministarstva prosvete. U udžbeniku za prvi razred osnovne škole iz kog uče deca iz Niša, nalazi se pesma Vlaste N. Cenića "Pcuvalo".

" Kad moje deda počne da pcuje,

to je da se zapisuje

Će ti treba tri olovke,

dok zapises sve te pcovke"

Brojni roditelji, zatečeni gradivom koje njihova deca uče u školi danima se zgražavaju na društvenim mrežama, i pitaju gde su nestale čuvene pesme "Mali Jova" ili "Kako bi to stajalo". Najviše komentara privlači poslednja strofa u kojoj se kaže: "To ću i ja, sad sam dečko, pcuvalo mi još malečko".

Na pitanje kako se ova pesma našla u udžbeniku iz Ministarstva prosvete smo dobili sledeći odgovor: "Zakonom predviđena procedura objavljivanja udžbenika podrazumeva da rukopis udžbenika bude uskolađen sa nastavnim planom i programom". Stručno mišljenje o rukopisu udžbenika daje Zavod za unapređenje obrazovanja, kao i Nacionalni prosvetni savet, ali se na brojeve ovih institucija niko nije javljao.

(M. B.)