PREDSEDNIK IRANA: Izrael je stara rana koju bi trebalo odstraniti!

Izjava novog predsednika Hasana Ruhanija o Izraelu, kao najvećem neprijatelju njegove zemlje, poklapa se sa mišljenjem drugih iranskih lidera

Novi predsednik Irana Hasan Ruhani, samo dva dana uoči svoje inauguracije, označio je Izrael "starom ranom" koju bi valjalo odstraniti.

Nakon učestvovanja na današnjem godišnjem propalestinskom mitingu u Teheranu, Ruhani je rekao da je "cionistički režim godinama rana na telu islamskog sveta i trebalo bi je ukloniti".

Izjava Ruhanija o Izraelu, kao najvećem neprijatelju njegove zemlje, poklapa se sa mišljenjem drugih iranskih lidera.

Ruhani je "glatko" pobedio na predsedničkim izborima 14. juna, podseća Asošiejted pres, navodeći da će on u nedelju zameniti Mahmuda Ahmedinežada, koji je pozivao da se Izrael izbriše s mape sveta, a holokaust u Drugom svetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja, proglasio mitom.

Novi predsednik Irana je najavio da će slediti put umereništva, obećavši veću otvorenost u odnosu na iranski nuklearni program za koji Zapad i Izrael veruju da mu je cilj proizvodnja atomske bombe. Teheran to poriče, tvrdeći da će služiti u mirnodopske svrhe za proizvodnju energije.

(Telegraf.rs / Tanjug)