Elizabeta II 1983. spremila govor za slučaj nuklearnog rata

Kraljica Velike Britanije spremila je govor koji bi u slučaju rata pročitala i tako dokazala da je Britanija jedina sila u Evropi koja je neuništiva

Britanska Nacionalna arhiva danas je iznela na svetlost dana tajna dokumenta koja otkrivaju da su Britanci pre 30 godina toliko strepeli od mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, da je kraljica Elizabeta čak imala i spremljen govor u kojem bi, da ga je pročitala, pozvala hrabre sunarodnike na odlučnost i jedinstvo.

Britanska administracija je 1983. sastavila govor kojim je kraljica, za slučaj da zatreba, trebalo da se obrati naciji uoči eventualnog izbijanja nuklearnog rata sa Rusijom, govor kakav niko nikada ne želi da čuje, piše britanski list "Gardijan".

Ta poruka, sumorna i podsticajna u isti mah, pripremana je tokom tajne vežbe koju je sproveo Vajthol.

U govoru koji nikada nije održala, kraljica bi opisala "ratnu pomamu" i "pogubnu moć zloupotrebljene tehnologije" i pozvala bi Britance da skupe snagu i pokažu odlučnost kakvu su ispoljili tokom prethodna dva rata u borbi za opstanak.

Ovaj izuzetni tekst je deo jezivog ratnog scenarija na 320 strana, pod šifrovanim nazivom "Vinteks-Cimeks 83", koji je sastavilo visoko osoblje obaveštajne službe i ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova.

Kraljica je kako pokazuju ovi dosad tajni spisi, tajno planirala i da vojska prevozi ugalj po zemlji u slučaju da rudari stupe u štrajk, vladini zvaničnici su razmatrali mogućnost da se Eseks i Kent namerno poplave kako bi se sprečilo da vodena stihija proguta London, a Britanija je poslala lasersko oružje za "zaslepljivanje" argentinskih pilota tokom rata za Foklandska ostrva.

(Telegraf.rs / Tanjug)