NAJVEĆA TAJNA DRUGOG SVETSKOG RATA: Britanci nacistima prali češko zlato! (FOTO)

Dokumenti otkrivaju pojedinosti o zahtevu iz marta 1939. za transfer zlata koje je tada vredelo 5,6 miliona funti, sa računa Čehoslovačke narodne banke u BIS-u na račun kojim je upravljala nemačka Rajhsbanka. Zlato vredno četiri miliona funti prebačeno je u banke u Belgiji i Holandiji, dok je ostatak prodat u Londonu

Podaci Banke Engleske, koji otkrivaju umešanost u prebacivanje i prodaju zlata koje su nacisti ukrali nakon okupacije Čehoslovačke, objavljeni su u utorak na internetu, prenosi u sredu britanski "Gardijan". Zlato je 30-ih godina 20. veka bilo poslato Banci za međunarodna poravnjanja u Bazelu (BIS), kada se čehoslovačka vlada našla pod rastućom pretnjom Nemačke.

Dokumenti otkrivaju pojedinosti o zahtevu iz marta 1939. za transfer zlata koje je tada vredelo 5,6 miliona funti, sa računa Čehoslovačke narodne banke u BIS-u na račun kojim je upravljala nemačka Rajhsbanka. Zlato vredno četiri miliona funti prebačeno je u banke u Belgiji i Holandiji, dok je ostatak prodat u Londonu.

Dokument govori o tome kako je ministar pravde ser Džon Sajmon pitao guvernera Banke Engleske Montaga Normana drži li banka češko zlato, dva meseca nakon što su nacisti napali Čehoslovačku. U njemu stoji: "Guverner u odgovoru iz 30. maja nije odgovorio na pitanje, nego je rekao da je banka sa vremena na vreme držala zlato iz BIS-a, ne znajući je li zlato njeno ili vlasništvo njenih klijenata. Prema tome, nisu mogli reći je li zlato pripadalo Čehoslovačkoj narodnoj banci".

Podaci iz Banke Engleske privukli su u utorak interesovanja na deo zvanične istorije, otkrivajući komentare ministra pravosuđa iz juna 1939. kada je rekao da mu je državno pravo predstavilo da je britanska vlada imala "vezane ruke" zbog protokola koji su onemogućavali centralnu britansku banku da ne postupi prema uputstvima BiS-a i prebaci sporno zlato, piše "Gardijan".

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)